Tietoa minusta

Olen syntynyt vuonna 1953 ja asunut koko ikäni Helsingissä. Myös vanhempani syntyivät Helsingissä, mutta isovanhempani tulivat Suomeen pakolaisina sotien välissä, äitini puolelta Ukrainasta ja isäni puolelta Puolasta. Kirjoitin ylioppilaaksi Alppilan yhteislukiosta vuonna 1972 aloin samana vuonna opiskella lääketiedettä Helsingin yliopistossa.

Olen isoisä ja minulla on kaksi tytärtä ja kaksi lastenlasta. Asun Helsingissä avovaimoni kanssa.

Koulutus

Valmistuin lääkäriksi vuonna 1979 ja lähdin sen jälkeen suorittamaan siviilipalvelusta Ivaloon, missä toimin terveyskeskuslääkärinä pari vuotta. Palattuani Helsinkiin aloitin erikoistumisen psykiatriaan. Sain psykiatrian erikoislääkärin pätevyyden vuonna 1986.

Erikoistumisaikanani opiskelin työn ohella perheterapiaa Suomen Mielenterveysseuran koulutusohjelmassa. Sain erityistason psykoterapeutin ammattinimikkeen käyttöoikeuden vuonna 1995 ja vaativan erityistason ammattinimikkeen käyttöoikeuden vuonna 2007.

Kansainvälinen työ

Kirjojani on käännetty yli 20 kielelle ja olen luennoinut ja opettanut viimeisten laskujeni mukaan noin 40 maassa eri puolilla maailmaa.

Sovellukset

Olen ollut aina kiinnostunut tietokoneista ja osaan jonkin verran ohjelmointia. Olen siksi ollut innostunut mielenterveysaiheisten sovellusten kehittämisestä. Olen luonut yhdessä yhdysvaltalaisen juristin Lorenn Walkerin kanssa monikielisen Sovitus ja Anteeksianto – nimisen verkkosivuston, joka auttaa käyttäjiä antamaan ja pyytämään anteeksi ja suunnitellut ilmaisen puhelimelle ladattavan MuksuoppiApin, joka antaa vanhemmille ja kasvattajille vinkkejä lasten ongelmien ratkaisemiseen. Lisäksi olen tehnyt kokoelman itseapuappeja, jotka löydät osoitteeta www.benfurman.com/selfhelper .

Lyhytterapiainstituutti

Perustimme Tapani Aholan kanssa vuonna 1986 koulutusyrityksen, jolle annoimme nimen Lyhytterapiainstituutti. Yritys tarjoaa ratkaisukeskeisen lyhytterapian ja valmennuksen koulutusta ja toimii tiiviissä yhteistyössä Itä-Suomen Yliopiston kanssa. Jäin pois yrityksestä vuonna 2022, mutta jatkan edelleen yrityksessä kouluttajana. Lyhytterapiainstituutti on IASTI-sertifioitu ratkaisukeskeinen koulutuskeskus, joka myös julkaisee alan kirjallisuutta ja muuta materiaalia. Nykyisin toimin oman Furman training and consulting -yrityksen puitteissa.

Innovaatiot

Olen vuosien varrella kehittänyt työtoverni Tapani Aholan kanssa joukon ratkaisukeskeisiä työmenetelmiä. Näitä ovat ReTeaming, 12 askeleesta koostuva tiimien, ryhmien ja yksilöiden valmennusmenetelmä, Kids’Skills (Muksuoppi), jonka avulla voidaan auttaa lapsia voittamaan emotionaalisia ja käyttäytymiseen liittyviä ongelmia, ja Tuplatähti sekä Cooperation, jotka ovat työyhteisöjen kehittämiseen soveltuvia ratkaisukeskeisiä opetusohjelmia. ReTeaming-menetelmästä löydät tietoa osoitteesta www.reteaming.org ja Muksuopista osoitteesta www.muksuoppi.fi,

Työskentely mediassa

Opiskeluaikanani 70-luvulla kirjoittelin artikkeleita lääketieteen opiskelijoiden lehteen, jonka nimi oli “Medisiinari”. Toimin myös lehden päätoimittajana parin vuoden ajan.

Vuonna 1984 Suomen Mielenterveysseura perusti lehden nimeltä “Perheterapia”. Minut valittiin lehden ensimmäiseksi päätoimittajaksi, jota virkaa hoidin useamman vuoden ajan.

Vuonna 1998 minulle tarjoutui tilaisuus juontaa YLE:n TV1-kanavalla psykologista keskusteluohjelmaa, jonka nimi oli Ben Furman. TV-ohjelma pyöri ruudussa 8 vuoden ajan ja jaksoja tehtiin yhteensä noin 200. Alla oleva video on ohjelman alkuperäinen intro, joka herätti paljon keskustelua siinä olevien tanssiaskelten vuoksi.

Myöhemmin, vuosina 2009 ja 2010 työskentelin myös Ylelle, mutta tällä kertaa radion puolella. Ohjelman nimi oli “Radioterapeutti”. Se lähetettiin myöhäisillassa suorana ja kuulijoilla oli mahdollisuus soittaa ohjelmaan ja keskustella kanssani illan aiheesta..